zondag 26 mei 2013

Weeknieuws Israël mei 2013. Deel 4


Het weeknieuws Israël verschijnt iedere week. Elke dag zal het nieuws bijgewerkt worden, behalve zaterdag. Op zaterdag, de Sabbat, zal geen nieuwsbericht verschijnen.

Vrijdag 31 mei: Rusland levert 10 MiG-toestellen aan Syrië

Rusland gaat tien MiG-gevechtsvliegtuigen leveren aan Syrië. Het gaat om tien MiG-29 M/M2 toestellen. Sergei Korotkov, directeur van de MiG fabriek, heeft gezegd dat het om een bestaand contract gaat. Om hoeveel gevechtsvliegtuigen het precies gaat, wilde fabrikant Sergej Korotkov niet zeggen, maar hij zei dat het er 'meer dan tien' zijn. Een Syrische delegatie was in Rusland om een contract te tekenen voor de MiG-29 M/M2 gevechtstoestellen. Een delegatie van de MiG fabriek is nu in Syrië om de details van de levering te bespreken.


De berichten over de aankoop van de MiG-gevechtsvliegtuigen staan in de Russische kranten Kommersant en Vedomosti. Beide kranten melden ook dat de S-300 raketten nog NIET aan Syrië zijn geleverd. Een regeringswoordvoerder in Moskou zei dat de aangekondigde levering van luchtafweerraketten aan Syrië niet voor de herfst zal zijn gezien de situatie in Syrië. Gisteren meldde Syrische president Bashar al-Assad nog dat de eerste lading S-300 raketten al wel zou zijn geleverd. De Russische krant Vedomosti meldt niet wanneer de levering van de raketten dan wel zal plaatsvinden. Of de levering wel echt doorgaat, is nog steeds de vraag. Kommersant meldt dat de levering van de S-300 raketten mogelijk in het tweede kwartaal van 2014 zal zijn. Verder zegt de krant dat het operationeel maken van de S-300 raketten zeker zes maanden gaat duren. 

Tijdens de ontmoeting met de Russische president Wladimir Poetin zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Israël vastberaden is om de S-300 raketten te zullen vernietigen, eer ze operationeel zouden worden. Ook de Israëlische nationale Veiligheidsadviseur, Yaakov Amidror, heeft aan EU diplomaten duidelijk gemaakt dat Israël de S-300 raketten zal vernietigen, om te voorkomen dat ze in handen zouden komen van Hezbollah of de rebellengroepen. De aanwezigen bij het gesprek tussen Netanyahu en Poetin zouden geschokt gereageerd hebben op de harde taal die premier Netanyahu sloeg tegen een wereldleider. Gisteren waarschuwde de Syrische president dat Syrië meteen een tegenaanval zou gaan uitvoeren, mocht Israël een militaire actie gaan voeren. Bron: NOS, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Ynetnews, Times of Israel 31-05-2013

Vrijdag 31 mei: Netanyahu bestelt gasmaskers voor alle Israëli's

Nu de dreiging van een niet-conventionele aanval is toegenomen en nu is aangetoond dat Syrië bereid is om chemische wapens te gebruiken, wijst Israëlische premier Netanyahu er op dat het tijd is om beschermende middelen voor alle Israëli's beschikbaar te stellen. Daarom heeft hij de defensietop deze week opdracht gegeven om er voor te zorgen dat alle Israëli's de beschikking hebben over gasmaskers en beschermingsmiddelen, meldde Israëls Channel 10 News. Momenteel heeft naar schatting slechts 42% van de Israëli's een up-to-date gasmasker en beschermingsmiddelen. De afgelopen jaren verhinderden budgettaire beperkingen de productie en distributie van voldoende gasmaskers om de gehele bevolking te beschermen.


Maar omdat in het afgelopen jaar de kans op een niet-conventionele aanval op Israël aanzienlijk is toegenomen, nu onlangs het gebruik van chemische wapens in Syrië is bewezen, is de distributie van gasmaskers aan alle Israëli's meer dan een maatregel ter geruststelling geworden. De afgelopen weken is het aantal gasmaskers dat de Israëlische postdienst wekelijks aflevert verdubbeld door de situatie in Syrië, meldde nieuwssite Arutz Sheva. Tot nu toe zijn er 4,8 miljoen gasmaskers gedistribueerd onder de 8 miljoen Israëli's. De aanzienlijke kosten van het uitvoeren van Netanyahu's opdracht zullen waarschijnlijk worden gedekt door een verhoging van de kosten van de nationale verzekering, die iedere Israëliër betaalt, hoewel verwacht wordt dat een aantal mensen zullen klagen over deze bijzondere belastingverhoging. Bron: Israel Today Headlines 31-05-2013

Opmerking blogger: Een verstandig voorzorgsmaatregel! Het is inderdaad bewezen dat chemische wapens in Syrië gebruikt zijn. Eerder heb ik u in mijn artikelen over de situatie in Syrië verteld dat de rebellen chemische wapens hebben gebruikt. De opstandelingen in Syrië zijn inderdaad van plan om een niet-conventionele aanval op Israël te lanceren. Ook moeten we er rekening meehouden dat de islamitisch-radicale rebellengroepen niet alleen de Israëlische bevolking, maar ook Syrische minderheden, Alawieten, Druzen en christenen, met  een gifgasaanval willen uitroeien. Het kan ook zijn dat het regime van Bashar al-Assad in wanhoop naar chemische wapens zal grijpen, mocht het de strijd in het voordeel van de rebellen verliezen. Met zulke dergelijke scenario's houdt Israël er rekening mee.

Vrijdag 31 mei: Video van de dag: Arabieren houden van Rami Levi

Wanneer u de berichten over het Israëlisch-Palestijnse conflict volgt, krijgt u al snel de indruk dat Joden en moslims altijd en overal vijandig tegenover elkaar staan, maar dat is niet zo. Israëlische soldaten en kolonisten, Arabische arbeiders en hun gezinnen, zij ontmoeten elkaar allemaal vreedzaam bij Rami Levi. Het gaat daar niet over politiek, maar over de nieuwste aanbiedingen, want Rami Levi is een supermarkt, die is uitgegroeid tot een levendig symbool van vreedzame coëxistentie. Bekijk de reportage van de Duitse afdeling van Israel Today.


Uiteraard willen de politiek correcte media in het Westen die video niet graag laten zien. Bron: Israel Today Headlines 31-05-2013

Donderdag 30 mei: Video van de dag: Pers beschermt stenengooiers

Rondom Jeruzalem gebeurt het bijna elke dag. Rellende Arabische jongeren gooien stenen en brandbommen naar Israëlische veiligheidstroepen. Deze video laat zien welke rol enkele vertegenwoordigers van de media bij deze schermutselingen op zich nemen. Ze laten zich door de rellende jongeren als menselijke schild misbruiken. De fotografen doen geen enkele moeite om afstand te nemen van de geweldplegers. Indien de politie massaal zoju ingrijpen, dan zouden de journalisten er niet zonder kleerscheuren vanaf komen...en vanzelfsprekend zou er grote internationale verontwaardiging klinken. 



Bron: Israel Today Headlines 30-05-2013

Donderdag 30 mei: Israël dreigt met aanval op Russische raketten in Syrië

Vandaag heeft de Syrische president Bashar al-Assad in een interview laten weten dat Rusland hem S-300-luchtdoelraketten voor de lange afstand en radarsystemen heeft geleverd. Dat meldt een Libanees TV-station Al-Manar dat in handen van de Hezbollah is. "De eerste Russsische S-300-luchtdoelsystemen zijn geleverd. De rest zal snel komen,"beweert Assad. Als het bericht klopt, dreigt een verdere escalatie van de Syrische burgeroorlog. Israël had er al bij Rusland op aangedrongen de systemen niet te leveren. Israël ziet de aanwezigheid van S-300-raketten in Syrië als een bedreiging voor zijn eigen veiligheid.


Israëlische functionarissen zeiden deze week dat zij 'weten wat hen te  doen staat' indien Rusland doorgaat met de geplande verkoop van een geavanceerd luchtdoelrakettensysteem aan Syrië. Gelet op Israëls recente nauwkeurige luchtaanvallen in Syrië werden deze opmerkingen als nauwelijks verholen bedreiging opgevat om de Russische wapens te vernietigen, op het moment dat deze op Syrisch grondgebied aankomen. "Levering van de S-300 raketten heeft niet plaatsgevonden - daarvan kan ik getuigen - en ik hoop dat dit niet gebeurt. Maar als deze ongelukkigerwijze toch in Syrië komen, zullen we weten wat ons te doen staat,"zei de Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon tegen verslaggevers. Israël had getracht Rusland ervan te overtuigen de wapenverkoop te annuleren, met als argument dat de S-300 het de omstreden Syrische dictator Bashar al-Assad gemakkelijker zou maken chemische wapens naar zijn bondgenoot Hezbollah te vervoeren. Twee eerdere Israëlische luchtaanvallen hebben klaarblijkelijk soortgelijke transporten verhinderd. Ook bestaat het risico dat indien Assad valt, de S-300 zelf in handen valt van Hezbollah of een van de radicale islamitische groepen waaruit het Syrische rebellenleger bestaat. Israëlische functionarissen wezen er op dat de S-300, als die in handen komt van terroristen, vrij gemakkelijk kan worden gebruikt om burgervliegtuigen neer te halen.

Maar de Russische president Vladimir Poetin heeft vorige week tijdens een bijeenkomst in het Zwarte Zee-resort Sochi de zorgen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afgewezen en benadrukt dat Assad een stabiliserende factor in de regio is, en dat zijn regime alle kansen moet krijgen om aan de macht te blijven. Als Israël in actie komt, heeft de Syrische president Assad Israël gewaarschuwd dt elke verdere luchtaanval 'tot een onmiddelijke Syrische vergelding zal leiden.' Na de laatste Israëlische luchtaanval op een verdachte opslagplaats van chemische wapens bij het vliegveld van Damascus meldden Arabische media dat Syrië het grootste deel van zijn omvangrijke arsenaal van lange-afstandsraketten op de Joodse Staat heeft gericht. Bron: NOS, Israël Today Headlines 30-05-2013

Opmerking blogger: Ondanks Poetin's bewering dat Assad een stabiliserende factor in de regio is, is de stabiliteit erg wankel geworden, nu de EU heeft besloten het wapenembargo tegen Syrische oppositie op te heffen. Bovendien vergroten de wapenleveringen door zowel het Westen als Rusland aan Syrië de instabiliteit in de regio. Gevreesd wordt dat het Syrische conflict nu overslaat naar buurlanden als Israël, Libanon, Turkije en Jordanië. Ik vind dat de EU met het opheffen van het wapenembargo een zéer ernstige fout heeft gemaakt. Israël heeft gelijk dat de S-300 die in handen van de terroristen zou vallen, zéér zeker gebruikt kan worden om burgervliegtuigen neer te halen. Eerder hadden de rebellen een burgervliegtuig die in het Syrische luchtruim vloog, geprobeerd neer te halen. De onderstaande en Engelsondertitelde video bewijst dat de strijders van het door het Westen gesteunde (!) FSA (Vrije Syrische Leger) vorig jaar een burgervliegtuig hadden geprobeerd neer te halen. 



U ziet dat de zorgen van Israël zeer terecht zijn. U vindt het ook erg vreemd waarom het Westen het FSA nog steeds steunt, terwijl deze rebellengroep zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. U hoort en leest helemaal niet over de oorlogsmisdaden van het FSA, omdat het niet 'politiek correct' is!

Donderdag 30 mei: 'Waze wijst miljard dollar aankoopbod van Facebook af'

De Israëlische start-up Waze, een app voor smartphones die real-time navigatieen verkeersinformatie levert, zou volgens berichten een aankoopbod van 1 miljard dollar van Facebook hebben afgewezen om zijn team in Israël te houden. Door de verbeterde GPS-mogelijkheden van nieuwere smartphones zoals de iPhone en diverse Android toestellen, is het gebruik van Waze de laatste jaren sterk toegenomen en geschat wordt dat er nu wereldwijd 48 miljoen gebruikers zijn. Waze is een directe concurrent van de 'Maps' applicaties van Google en Apple, tenminste wat verkeer en wegnavigatie betreft. De meeste gebruikers zeggen dat op de gebieden Waze er in slaagt beide technologiereuzen verre te overtreffen. Dit maakt Waze tot een logische aanwinst voor Facebook dat op vele fronten concurreert met zowel Google als Apple, maar nog in de op GPS gebaseerde navigatie moet springen.


Maar volgens de Amerikaanse technologie-website AllThingsD zijn gesprekken tussen de twee bedrijven afgebroken. Ondanks het enorme mogelijke bedrag voor de Israëlische start-up heeft volgens berichten het Waze-team het in Israël houden van het grootste deel van hun activiteiten tot een rode lijn gemaakt, terwijl Facebook vermoedelijk vasthoudt aan de verhuizing van Waze naar zijn hoofdkwartier in Californië.

Logo Facebook
Of dit bericht nu helemaal klopt of niet, men beluistert het nieuws met een behoorlijke hoeveelheid nationale trots in Israël, waar voortdurend innovatieve starters worden opgericht, maar bijna altijd een buitenlands aankoopbod accepteren wanneer dit wordt aangeboden. Bron: Israel Today Headlines 30-05-2013

Opmerking blogger: Het is beter dat Waze het bod van Facebook moet afwijzen, anders raakt Israël zijn nationale trots kwijt. Denk maar aan Nederland. Vroeger was de vliegtuigbouwer Fokker een van de kroonjuwelen van de Nederlandse economie tevens de nationale trots van Holland. Toen Fokker failliet ging, raakte Nederland zijn nationale trots helemaal kwijt. Wat de overname betreft, is de overname van een bedrijf door een multinational op Bijbelse gronden verboden. De Tora verbiedt overname van een andere bedrijf. Denk maar aan het geval met de wijngaardenier Naboth. De goddeloze koning Achab wilde de wijngaard van Naboth hebben en deed een aanbod. Maar het aanbod werd afgewezen tot grote woede en teleurstelling van de koning. De ontstellende gevolgen blijven niet uit...

Woensdag 29 mei: Moslim-auteur: Israël is geen apartheidsstaat!

Israël past niet in de omschrijving van een apartheidsstaat, zoals veel van zijn tegenstanders beschuldigen. Het is in feite het meest tolerante land in de regio, verklaarde een prominente islamitische schrijfster en arts vorige week in Jeruzalem. Dr. Qanda Ahmed, een in Engeland geboren Pakistaanse moslima, die nu in New York woont, is specialist in slaapstoornissen en een uitgesproken criticus van de radicale islam en de leugens over Israël en het Westen.


Dr. Ahmed sprak vorige week woensdag in het Menachem Begin Herritage Center in Jeruzalem over de toenemende vervolging van minderheden in het hele Midden-Oosten als gevolg van de Arabische Lente en hoe Israël echt opvalt als het enige land in de regio dat minderheden niet alleen tolereert maar ook integreert. Ze vertelde dat de problemen in andere landen nu zelfs door veel moslims worden gevoeld, als ze het niet eens zijn met de islamisten die nu in het gehele Midden-Oosten de macht grijpen. Wat dr. Ahmed het meest frustreert, is dat de westerse media bijna weigeren om openlijk over de vervolging van minderheden te spreken, vooral als het om christenen in Arabische landen gaat. Ze zei dat alleen moslims, zoals zijzelf, tegenwoordig de islam kunnen bekritiseren, zonder fanaticus te worden genoemd, maar helaas, zijn te weinigen hiertoe bereid. Intussen wordt de waarheid over Israël genegeerd en zelfs bedekt met schandalige leugens. "Het is veelzeggend dat Israël de enige plaats in de regio is waar ik deze rede kan houden en daarna naar huis ga,"merkte dr. Ahmed op. Bron: Israel Today Headlines 29-05-2013

Woensdag 29 mei: Arabische jongeren stichten branden bij Jeruzalem

Arabische jongeren uit Oost-Jeruzalem houden brandweer en politie in spanning met een reeks brandstichtingen. Sinds begin deze maand is de brandweer al 15 maal gebeld voor branden van gras en struiken op de Olijfberg. Uit de onderzoeken bleek dat de branden opzettelijk waren aangestoken. Toen de hulpdiensten bij de plaats van de brand kwamen, stuitten ze vaak op barricades van stenen en werden ze met stenen bekogeld. De politie vermoedt dat het bij de brandstichters gaat om jongeren uit de nabijgelegen Arabische dorpje Issawiya. Daar werd vorige week bij bluswerk een brandweerman geraakt door een steen, waardoor hij gewond raakte.


Een ander probleemplek is het bos in het zuidoosten van Jeruzalem, waar de brandweer in mei al 13 keer in actie moest komen, op een dag zelfs drie keer. Steeds meer delen van Jeruzalem worden geplaagd door politiek gemotiveerde brandstichters. In het weekeinde moest de brandweer branden blussen die tussen Pisgat Ze'ev en het Palestijnse dorp Anata waren gebroken. Ook hier werden de hulpverleners bekogeld met stenen. Hoe heter de dagen zijn, hoe groter het aantal brandstichtingen. De politie werkt nauw samen met de brandweer en het Joods Nationaal Fonds om grote branden in de bossen te voorkomen. Patrouillewagens van het Joods Nationaal Fonds en de grenspolitie patrouilleren op mogelijke plaatsen van brandstichting. In Arabische dorpen en in Oost-Jeruzalem intensiveert de politie zijn activiteit om uit te vinden wie achter de brandstichtingen zit. Bron: Israel Today Headlines 29-05-2013

Woensdag 29 mei: Israël mikt op Chinese en christelijke toeristen

Minister van Toerisme, Uzi Landau, is ervan overtuigd dat Israël nog veel meer toeristen kan aantrekken, die nu jaarlijks het Heilige Land bezoeken.  Bij een internationale conferentie over toerisme in Jeruzalem noemde hij drie groeigebieden. Naast het traditionele toerisme denkt hij aan bezoekers uit China en evangelische christenen. "Wij geloven in ons product. Wij geloven in ons aanbod voor toeristen. We zien het immers elke dag,"benadrukte de minister. In Europa zou zes procent van het bruto binnenlands product worden  gegenereerd door het toerisme en in sommige landne zelfs negen procent, maar in Israël is dit slechts 2,3%. Landau wees erop dat Griekenland (elf miljoen inwoners) vorig jaar werd bezocht door elf miljoen toeristen. Israël, met een bevolking van ongeveer acht miljoen inwoners, noteerde in 2012 slechts 3,5 miljoen gasten en dit was al een record.

Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem wil tien miljoen toeristen per jaar naar de hoofdstad lokken. Omdat door een overeenkomst met de Europese Unie nu goedkope vluchten tussen Europa en het Heilige Land mogelijk worden, wordt een vakantie in Israël duidelijk goedkoper dan tot nu toe, stelde minister Landau. In aanvulling hierop worden versneld jeugdherbergen en midden-klasse hotels gebouwd. Israël heeft veel te bieden. "Hier liggen de wortels van de Joodse en christelijke religie. Hier leefden de profeten, hier werd de Bijbel geschreven en hier vonden gebeurtenissen plaats die hun stempel hebben gedrukt op de wereldgeschiedenis,"benadrukte de minister van Toerisme. Bron: Israel Today Headlines 29-05-2013

Dinsdag 28 mei: Minister Bennett: Dit is ons land, het is niet te koop

"Elke keer, als wij grondgebied overdragen, worden er mensen gedood,"benadrukte de Israëlische minister van Economie en Handel, Naftali Bennett, de leider van de nationaal-religieuze partij Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis). Bennett die lid is van de regeringscoalitie, sprak openlijk president Shimon Peres tegen. Die had zich tijdens het World Economic Forum in Jordanië uitgesproken voor nieuwe gesprekken met de Palestijnen en hun president Abbas waardig geacht als partner in het vredesproces. Peres wil onderhandelen over een twee-staten-oplossing. Voor Bennett is dat helemaal niet ter discussie. "Het is nu de tijd om duidelijk te maken: Dit is ons land en het is NIET te koop,"verklaarde de minister.

Naftali Bennett

Bennett wees er ook op dat op de hoofdwegen in Judea en Samaria elke dag moeders met kinderen in de auto met stenen worden bekogeld. Voor hem is er geen verschil tussen de inwoners van Tel Aviv en de 400.000 Joodse kolonisten in Judea en Samaria. Het Israëlische leger moet duidelijk maken dat het ook verantwoordelijk is voor hun bescherming. Bennett bestrijdt het bestaansrecht van een Palestijnse staat. Naftali Bennett (41) werd multimiljonair als software-ondernemer in de Verenigde Staten. Hij is in november 2012 voorzitter geworden van de partij, die achter de kolonisten staat. Bij de laatste verkiezingen behaalde Habayit Hayehudi twaalf zetels. Bron: Israel Today Headlines 28-05-2013

Opmerking blogger: Bennett heeft gelijk dat het land niet te koop is. De Verenigde Staten en de EU hebben niet het recht om Israël onder druk te zetten om meer land weg te geven in ruil voor vrede. Het principe 'land-voor-vrede' werkt helemaal niet. Toen Israël eenzijdig uit Gaza terugtrok en het gebied aan de Palestijnen overdroeg, krijgen de inwoners van Zuid-Israël nu dagelijks te maken met raketten die vanuit de Gazastrook afgevuurd worden. Toen de Palestijnse gebieden autonoom werden, pleegden Palestijnse terroristen zelfmoordaanslagen in Israël. Hoezo vrede? Wat het land betreft, is deze inderdaad van het Joodse volk en niet van de Palestijnen. Veel domme Nederlanders denken dat Israël op Palestijns grondgebied is gebouwd. Niets is waar. Maar omdat veel Nederlanders de Bijbel en de geschiedenis niet meer kennen, laten zij zich wijsmaken door westerse media en de Palestijnen die zeggen dat de Joden het land van de Palestijnen gestolen zouden hebben. Maar de Bijbel maakt duidelijk dat het land aan het Joodse volk toebehoord is. Want God is Degene die het land aan Israël heeft gegeven. Boven alle landverdelingen geldt Gods verdeling van het land, niet de VN! Boven alle nationale en internationale wetten staan Gods wetten verheven. Boven de VN, de Verenigde Staten, de EU en Rusland staat God hoog. God heeft de aarde geschapen en Hij alleen heeft het recht om land toe te wijzen aan een volk. God gaf het land aan Israël. Het Joods bezit van het land geldt niet tot aan de eerste of tweede grote verstrooiing, maar voor altijd en voor eeuwig, zoals staat geschreven in de Heilige Schrift:

"Doch het veld van de voorstad hunner steden zal NIET verkocht worden; want het is een eeuwige bezitting voor hen." Leviticus 25:34 (Statenvertaling)

Als God het erfdeel aan Zijn volk Israël heeft gegeven, dan hebben alle heidense volken, ook de Palestijnen, daar niets meer te zoeken! De wereld hoeft dat niet te erkennen, maar Bijbelgetrouwe christenen die Israël een warm hart toedragen, erkennen Gods bepaling wel. Voor hen en ook voor de Joden gelden Gods wet en landverdeling! Of de wereld wel of niet leuk vindt, maakt het voor God niets uit. Gehoorzaamheid aan God is beter. Als de wereld tegen de landverdeling verzet, stelt deze zich eigenlijk als de tegenstander van God op! Als Nederland zich verzet tegen de Joodse wettige aanspraak op het land, verzet ons land ook zich tegen God!! Daarover valt er niets te discussieren.

Dinsdag 28 mei: Fragmenten Dode Zeerollen te koop aangeboden

De ontdekking van antieke boekrollen in een grot bij de Dode Zee in 1947 was een van de grootste archeologische ontdekkingen van de eeuw. De Dode Zeerollen of Qumran-rollen bevatten Bijbelse teksten die door de eeuwen heen letterlijk waren overgeleverd. Nu schrijven de kranten weer over oude papyrusrollen: de Palestijnse familie die de rollen indertijd ontdekte, heeft blijkbaar fragmenten daarvan tientallen jaren bewaard in een Zwitserse depot en biedt deze nu te koop aan. Dat irriteert de Israëlische Oudheden Autoriteit, die alle rollen als een cultureel erfgoed van de Joodse Staat beschouwt.


In 1947 werden rond 15.000 fragmenten van ongeveer 850 rollen van het oude Jodendom ontdekt. De meeste waren gemaakt van gelooid geiten- of schapenleer, enkele van papyrus. De nu nieuw opgedoken fragmenten zouden de afmetingen hebben van postzegels en op een aantal staan geen lettertekens. Er is grote vraag bij verzamelaars naar delen van de beroemde boekrollen. Ze zijn bereid om enorme bedragen uit te geven voor de archeologische schatten. Het grootste deel van de omstreeks 2000 jaar oude boekrollen wordt momenteel bewaard in een speciale ruimte van het Israëlmuseum in Jeruzalem, in het donker, koel en bij optimale luchtvochtigheid. Voordien hadden ze eeuwenlang in stenen kruiken overleefd, voordat ze toevallig werden gevonden door een Arabische herdersjongen. De Palestijnse familie van antiekhandelaren maakt zich weinig druk om dat de Israëlische Oudheden Autoriteit nadrukkelijk stelt de enige legitieme koper voor de begeerde fragmenten te zijn. In de Israëlische krant werd van hen deze zin geciteerd:"Als er iemand geinteresseerd is, zijn wij bereid te verkopen." Bron: Israel Today Headlines 28-05-2013

Dinsdag 28 mei: Moskou dreigt met levering wapens aan Syrië

Nadat de EU besloten heeft het wapenembargo tegen Syrische oppositie op te heffen, heeft Rusland gedreigd wapens te gaan leveren aan Syrië. "Rusland gaat door met het leveren van een luchtverdedigingssysteem aan Syrië,"zegt onderminister van Buitenlandse Zaken, Rjabkov. Met het dreigement wil de Russische hoofdstad Moskou voorkomen dat het Westen ingrijpt in het Syrische conflict. De raketten werken stabiliserend en zullen "heethoofden" in toom houden, aldus onderminister Rjabkov.  Hij benadrukt dat de levering van de S-300 raketten aan Syrië bedoeld is om te voorkomen dat de Syrische burgeroorlog een internationaal conflict wordt. Volgens hem voldoet de levering aan internationale regels. De Russische dreigementen zijn een reactie op het EU-besluit.

Israël keurt de Russische stap helemaal af en zegt te weten wat het moet doen. Israël zegt dat de S-300 raketten niet defensief bedoeld zijn maar offensief. De raketten hebben een groot bereik en kunnen makkelijk doelen in Israël bereiken. Israël vreest ook dat de wapens in handen zouden vallen van de Sjiitische terreurbeweging Hezbollah. Deze wapens kunnen ook evengoed in handen van de rebellen vallen. De Israëlische minister van Defensie, Ya'alon, zegt dat de kruisraketten nog niet geleverd zijn, en hoopt ook dat het niet zal gebeuren. Indien het wel gebeurt, dan zal Israël ingrijpen, zo laat Ya'alon weten. Bron: NOS, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, Times of Israel 28-05-2013

Dinsdag 28 mei: Video van de dag: Oefening aanval chemische wapens

Sirenes loeien, kinderen zetten hun gasmaskers op, mensen rennen naar hun schuilkelders met gasmaskers in de hand. Gelukkig is het slechts een oefening, waarbij ook het alarm via SMS wordt getest. Israël houdt deze week een landelijke oefening, waarin men massale raketaanval met chemische wapens wordt gesimuleerd. De gewone burgers worden geacht er aan deel te nemen, zodat Israël voorbereid is wanneer vijanden vanuit Libanon of Syrië niet-conventionele wapens inzetten. In de Engelstalige video zien we hoe Israëlische schoolkinderen en hun leraren moeten reageren in geval van een dergelijke aanval door naar de schuilkelder te gaan die in elke Israëlische school is gebouwd. Daar moet iedereen tien minuten blijven.


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering:"De bedreigingen van het Israëlische thuisfront zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Israël is het enige land in de wereld dat het meest bedreigd wordt door raketten, en we bereiden ons voor op alle mogelijke scenario's." Bron: Israel Today Headlines 28-05-2013

Dinsdag 28 mei: De EU heft het wapenembargo op. Spanningen in de regio lopen op

Maandagavond laat zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het in Brussel eens geworden over de wapenleveringen aan Syrië. De EU heeft het wapenembargo tegen Syrische oppositie opgeheven, terwijl het economische sancties tegen Syrië handhaaft. Het opheffen van het wapenembargo is ook signaal in de richting van Rusland dat de Syrische president Assad steunt. Met het opheffen van het wapenembargo hoopt de EU dat 'er meer gelijkheid komt in de strijd zodat Assad naar de onderhandelingstafel komt.' Nu het Europese verbod op wapenleveringen vervalt, maken de lidstaten voorlopig geen gebruik van de mogelijkheid om wapenmaterieel te leveren aan de Syrische oppositie. Volgens Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, kunnen, 'als de situatie op het terrein verandert', lidstaten wel snel wapens gaan leveren. Dat laatste zou enkel onder zeer strikte voorwaarden mogelijk zijn. Het zou 'onder strenge controle' moeten gebeuren zodat 'ze niet in verkeerde handen vallen.' De EU-lidstaten mogen zelf beslissen of ze de rebellen in Syrië gaan bewapenen. Vooral Frankrijk en Groot-Brittannië zijn dat van plan. Een woordvoerder van de Syrische oppositie juicht het EU-besluit toe en noemt dat 'een positieve stap'.

Rusland is niet blij met het EU-besluit. De kans op vrede in Syrië is kleiner geworden, nu de EU heeft besloten het wapenembargo niet te verlengen, zegt Rusland. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schaadt het besluit de vooruitzichten op een internationale vredesconferentie. Gevreesd wordt dat met de westerse wapenleveringen aan de Syrische rebellengroepen is de situatie verder geëscaleerd. Het EU-besluit is zeer onverantwoord en ondoordacht. Kennelijk interesseert het lot van de Syrische minderheden (Alawieten, Druzen en christenen) het Westen helemaal niet. Westerse politici volharden nog steeds in hun leugens dat Syrië na de val van Assad een democratie zou worden. De situatie in Syrië wordt uitzichtloos en steeds ingewikkelder, nu het wapenembargo tegen Syrische oppositie vervalt. Er bestaat ook GEEN 100% garantie dat de wapens niet in verkeerde handen zouden vallen. Gevreesd wordt dat Rusland straks ook besluit om wapens te gaan leveren aan het regime van Bashar al-Assad. Ondertussen zijn de spanningen in de regio enorm toegenomen. Ze slaan ook over naar buurlanden als Libanon, Israël en Turkije. In Libanon zijn drie militairen gedood bij een schietpartij vlakbij de grens met Syrië. Eerder was in de buurt een vrouw omgekomen bij een raketaanval op een Sjiitische dorp in Libanon. Dat bevestigt dat het Syrische conflict steeds meer uitbreid naar Libanon, waar een wankel evenwicht heerst tussen de bevolkingsgroepen. De soennieten staan meestal aan de kant van de Syrische rebellen, terwijl de Sjiieten voor het regime van Assad kiezen. Intussen heeft de Amerikaanse senator John McCain een bezoek gebracht aan de rebellen van het door het Westen gesteunde FSA (Vrije Syrische Leger) in Noord-Syrië. McCain die zeer oorlogszuchtig blijkt te zijn, eist meer steun voor de Syrische rebellen. Beseft hij eigenlijk wel dat de Syrische rebellen wel degelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd!? Door steun te geven aan de Syrische rebellengroepen kleeft er nu het bloed van onschuldige Syrische burgers aan de handen van het Westen!

De Franse krant Le Monde beweert sterke bewijs te hebben dat de Syrische president Assad chemische wapens heeft ingezet. Verslaggevers van Le Monde zijn een aantal weken met de rebellen opgetrokken en hebben monsters genomen van chemische wapens. De komende dagen wordt bekend of er inderdaad sprake is van chemische wapens als de verzamelde monsters getest zullen worden. De journalisten hebben zelf ervaring met chemische wapens ondervonden doordat het zicht minder werd en er ademhalingsproblemen ontstonden. Ook zouden ze dokters en andere getuigen geinterviewd hebben. Het is moeilijk om te zeggen of de berichten van de Franse krant Le Monde waar zijn. Echter moeten we beseffen dat de berichtgevingen van de westerse media niet altijd objectief en juist zijn. Dezefde media zoals Le Monde hebben Israël vaker in het kwaad daglicht gesteld. Bron: Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël, TT-Canvas, NOS 28-05-2013

Maandag 27 mei: Senaat VS vraagt steun voor aanval Israël op Iran

Logo Amerikaanse Senaat
De Israëli's waren opgelucht, toen zij hoorden over de resolutie die de Amerikaanse Senaat bijna unaniem had aangenomen. In de resolutie wordt volledige Amerikaanse steun gevraagd indien Israël het noodzakelijk acht het nucleaire programma van Iran aan te vallen. De tekst van de resolutie die met 99 van de 100 stemmen werd aangenomen, luidt:

"Indien de regering van Israël wordt gedwongen tot militaire actie als legitieme zelfverdediging tegen het Iraanse kernwapenprogramma, moet de regering van de Verenigde Staten achter Israël staan in overeenstemming met de wetten van de VS en de constitutionele verantwoordelijkheid van het Congres om het gebruik van militair geweld toe te staan, de regering van Israël diplomatieke, militaire en economische hulp bieden bij de verdediging van zijn grondgebied, bevolking en voortbestaan."

In de resolutie wordt verder op de regering Obama aangedrongen om zijn eigen maatregelen te nemen om te voorkomen dat Iran een kernwapen verkrijgt, zodat Israël niet het punt bereikt waarop het zich gedwongen voelt om in actie te komen.


Afgelopen woensdag heeft de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) weer een rapport gepubliceerd met verdenkingen jegens de Iraanse nucleaire activiteiten dat de zorg bevestigt dat de Islamitische Republiek naar atoomwapens streeft. In het rapport staat dat Iran recent zijn capaciteit heeft uitgebreid om uranium te verrijken tot het niveau dat geschikt is voor wapens, en dat het werk aan een reactor die plutonium produceert, bevordert. In een reactie op het rapport stelt de Iraanse afgevaardigde in de IAEA dat het rapport "het vredelievende karakter en de transparantie van de nucleaire activiteiten van het land onderstreept." De Iraanse staatstelevisie heeft dit weekeinde gemeld dat de Islamitische Republiek een 'zeer groot' mobiele lanceerinrichtingen voor lange-afstandsraketten heeft opgesteld. Die stap is een duidelijk waarschuwing tegen elke actie tegen Irans nucleaire installaties. Indien Israël of de Verenigde Staten Irans kernwapenprogramma bedreigen, dan worden de raketten vermoedelijk in een massale gelijktijdige aanval afgeschoten op de Joodse Staat en Amerikaanse militaire bases in het Midden-Oosten. Bron: Israel Today Headlines 27-05-2013

Maandag 27 mei: Video van de dag: Israëls noordgrens is een kruitvat

De situatie in het noorden van Israël wordt steeds meer gespannen vanwege grensincidenten. De grens met Syrië op de Golanhoogten is onveilig geworden vanwege de burgeroorlog. Steeds weer slaan 'verdwaalde' kogels in binnen Israël. De noordgrens met Libanon, slechts een paar kilometer verder, lijkt op een kruitvat. Net achter het grenshek heeft Hezbollah enorme hoeveelheden wapens opgeslagen. Het Israëlische leger benadrukt dat het er op is voorbereid snel en massaal te reageren op aanvallen van islamisten. De video is een Duitstalige recente bijdrage van de Israel Today TV-redactie.


Bron: Israel Today Headlines 27-05-2013

Maandag 27 mei: Het conflict escaleert verder

Zondagnacht zou een raket vanuit Zuid-Libanon zijn afgevuurd op het noorden van Israël. Dat zeggen de inwoners van het Noord-Israëlische stadje Metula, die een knal hebben gehoord. Er is geen sprake van slachtoffers of schade, maar het incident toont wel de oplopende spanningen in de regio aan. De IDF is bezig met een onderzoek naar het incident.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen momenteel of het wapenembargo tegen Syrië van kracht blijft. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voorstanders van het opheffen van het wapenembargo en willen dat ze wapens kunnen leveren aan de Syrische rebellen. Gefrustreerd door het feit dat Assad nog niet gevallen is, hopen de twee westerse landen de impasse in het Syrische conflict door te breken door wapens aan de rebellen te geven. Frankrijk en Groot-Brittannië beweren dat de levering van wapens de "gematigde rebellen" het overwicht tegenover radicale milities kan geven. Maar Zweden, Oostenrijk en Nederland zien niets in het opheffen van het wapenembargo en willen meer inzetten op de komende vredesconferentie over Syrië. Gisteren heeft de Syrische regering ingestemd om deel aan de vredesconferentie te nemen. Als Frankrijk en Groot-Brittannië hun zin krijgen, bemoeilijkt de levering van wapens aan de rebellen echter het vredesberaad. Het zou ook de spanningen in de regio vergroten hetgeen het zal leiden tot instabiliteit van de hele regio. De Verenigde Staten leveren nu al "niet-dodend militair materiaal" aan de rebellen en wakkeren het conflict bewust verder aan. Op de beurt heeft Rusland het regime van Bashar al-Assad dan weer bewapend. Op het World Economic Forum werd zondag bekend dat Hezbollah 5000 strijders in Syrië heeft ingezet, en dat er nog eens 5000 Hezbollah-strijders klaarstaan om naar Syrië te vertrekken om te gaan meevechten aan de zijde van de Assad-getrouwe troepen. Ook zouden er tussen de 1500 en 2000 strijders uit Irak in Syrië zijn aangekomen. Salman Shaikh, directeur van het Doha Center of the Brookings Institute denktank, vindt dat Israël uit het conflict moet blijven, maar vreest dat het erin meegesleurd zal worden vanwege de levering van Russische wapens aan Syrië, en ook omdat de VN-troepen in Syrië en Libanon onder druk komen te staan.

Een rebel verschanst zich in een huis
In de Syrische stad al-Qusayr is vandaag hevig gevochten tussen het regeringsleger en de Hezbollahstrijders enerzijds en de rebellen aan de andere kant. Qusayr ligt langs de strategische wegen van de hoofdstad Damascus naar het noorden en naar de havens aan de Middellandse Zee en het regime van Assad wil kost wat kost die stad op de rebellen heroveren. Volgens de oppositie zouden er al 141 Hezbollahstrijders gesneuveld zijn in Syrië. De rebellen beweren dat het Syrische leger in de buurt van Damascus opnieuw chemische wapens ingezet hebben. Echter kan het bericht niet officieel bevestigd worden. De VN zijn "erg bezorgd" over de inmenging van Hezbollah in het Syrische conflict, maar hebben géén woord gerept over de westerse inmenging in Syrië en de levering van wapens aan het regime door Rusland!! Maar alles wijst erop dat het Syrische conflict in toenemende mate geëscaleerd gaat worden. Bron: TT-Canvas, Nieuws-uitgelicht-infonu.nl/laatste nieuws Israël 27-05-2013

Zondag 26 mei: Hezbollah-leider: Wij zullen Assad helpen overwinnen

De Libanese actieve terreurgroep Hezbollah staat met zijn strijders aan de zijde van de Syrische dictator Bashar al-Assad. "Wij blijven in Syrië volgen, onze weg tot het einde en zullen slagen,"zei de leider van de islamitisch-Sjiitische terreurorganisatie, Hassan Nasrallah (52) zaterdag in een televisietoespraak. Hezobollah heeft er belang bij dat het regime van Assad aan de macht blijft. Het wordt door zijn geloofsgenoten in Iran gesteund met financiën en wapens, die met toestemming van Assad via Syrië in Zuid-Libanon aankomen, waar Hezbollah zich momenteel sterker bewapent en zich ogenschijnlijk voorbereidt op een nieuwe oorlog met Israël. "Indien Syrië in handen zou vallen van Israël, de VS of hun bondgenoten, dan is ook Palestina verloren,"benadrukte Nasrallah, die zich zou willen opwerken tot de aanvoerder van alle vijanden van Israël in de regio.

Hassan Nasrallah: We helpen Assad overwinnen...
De radicale leider van Hezbollah ('Partij van Allah') onderstreepte dat zijn organisatie zich er niet van laat weerhouden het verzet tegen Israël te organiseren. Enkele dagen geleden had hij opgeroepen om 'de door Israël bezette Golanhoogten te bevrijden.' Vanuit Syrië is gemeld dat honderden Hezbollah-strijders massaal tussenbeide komen in de burgeroorlog en de regeringstroepen helpen strijden tegen de rebellen. In Europa wordt momenteel gediscussieerd over het plaatsen van Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties. Dit wordt o.a. door Duitsland gesteund. Dit moet echter alleen gelden voor de 'militaire vleugel' van de radicale Sjiitische organisatie.

Nadat de Hezobollah-leider Nasrallah een televisietoespraak heeft gehouden, zijn twee raketten zondag in de Libanese hoofdstad Beiroet ingeslagen. Er raakten veel mensen gewond. De raketten kwamen volgens ooggetuigen neer in een deel van Beiroet dat onder controle staat van de Sjiitische Hezbollah. Mogelijk is de aanval een reactie op de toespraak van de Hezbollahleider Nasrallah. Die zei dat zijn strijders president Assad de overwinning zullen bezorgen. Kennelijk heeft de TV-toespraak van Nasrallah de soennieten boos gemaakt. Veel soennieten steunen de rebellengroepen tegen het regime van Assad; Sjiieten staan echter achter het Syrische bewind. De vrees bestaat dat Libanon meegesleept wordt in het Syrische conflict. De Verenigde Staten denken dat er in Syrië duizenden Hezbollah-strijders meevechten. Vorige week heeft de Amerikaanse president Barack Obama geëist dat Hezbollah-strijders uit Syrië moeten vertrekken, anders 'komen er gevolgen voor zowel Hezbollah als Assad.' De Amerikaanse eis mag hypocriet zijn, want de Verenigde Staten en een aantal westerse landen steunen wel de soennitische rebellengroepen!

Vandaag heeft de Syrische regering er "in principe" meeingestemd om de conferentie in Genève over de burgeroorlog in Syrië bij te wonen. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken laten weten. Hij zei dat de regering gelooft dat de conferentie een "goede kans is om tot een politieke oplossing te komen." De Verenigde Staten en Rusland zijn de drijvende krachten achter het geplande vredesberaad in Genève dat volgende maand gehouden moet worden. Eerder zei Syrië nog dat de regering pas mee wil praten als precies duidelijk is waar de conferentie over zal gaan. Bron: Israel Today Headlines, NOS 26-05-2013

Zondag 26 mei: Verkoop Russische raketten aan Syrië gaat wel door

Ondanks eerdere berichten zeiden Israëlische functionarissen zondag dat Rusland geen akkoord heeft gesloten met Jeruzalem dat de verkoop van geavanceerde in Rusland vervaardigde luchtdoelraketten aan Syrië zou stoppen. De Londonse krant Sunday Times citeerde niet met name genoemde Israëlische bronnen, die zeiden dat vorige week een ontmoeting van de Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu had geleid tot de annulering van de geplande verkoop. In ruil voor de annulering zou Rusland van Israël de belofte hebben gekregen geen luchtaanvallen meer uit te voeren binnen Syrië. Maar een ander niet nader genoemde hoge Israëlische functionaris zei tegen The Times of Israel dat het eerdere bericht een 'sprookje' is, en dat de verkoop van het Russische S-300 luchtafweer systeem aan Syrië niet was geannuleerd.


De functionaris zei echter wel dat hij gelooft dat Rusland uiteindelijk het systeem niet aan de omstreden Syrische president Bashar al-Assad zal leveren, maar pas nadat hij meer concessies van Israël heeft gekregen. Intussen vertelde de Midden-Oostendeskundige dr. Mordechai Kedar voor Arutz Sheva Radio dat als en wanneer de ondergang van Assad onvermijdelijk wordt, de Syrische leider er voor kan kiezen naar alle richtingen uit te halen, om zich zo te verzekeren van een plaats in de geschiedenisboeken. "Het is mogelijk dat Assad, als hij ziet dat alles afgelopen is, alles wat hij kan, zal schieten in alle richtingen, naar Turkije, misschien naar Libanon, misschien ook hierheen,"zei Kedar. Israel Today meldde vorige week dat Syrië al het grootste deel van zijn aanzienlijke arsenaal ballistische raketten op Israël heeft gericht. Bron: Israel Today Headlines 26-05-2013

Opinie blogger: Ja, Assad kan als een kat die in het nauw gedreven wordt, rare sprongen maken als zijn dagen geteld zijn. Het heeft het Westen erg gefrustreerd dat de Syrische president nog taaier blijkt te zijn. We moeten eerlijk toegeven dat Bashar al-Assad erg taai is en voor zijn eigen overleven en die van zijn Alawitische minderheid vecht. Hoewel Assad een dictator is, zien we zijn val niet graag. Want als Assad valt, hangt het lot van de Syrische minderheden (Alawieten, christenen en Druzen) aan een zijden draad. Zoals in Irak eerder gebeurd is, staan de minderheden een grote slachting te wachten. De soennitische rebellen haten niet alleen Sjiieten maar ook christenen. De keiharde feiten moeten we onder eigen ogen zien. Maar de realiteit is NIET doorgedrongen tot de westerse politici. Westerse politici en media negeren de bloedige christenvervolgingen in islamitische landen volkomen en doen alsof er niets aan de hand is. Wat nog erger maakt, is de leugen dat we onze politici meermalen horen verkondigen dat Syrië vanzelf een democratie met eerbiediging van de mensenrechten wordt als Assad van het toneel verdwijnt. Hoewel we niet achter Assad staan, is het belangrijk dat we WEL achter het Syrische volk staan. Maar...we mogen NIET achter de rebellengroepen staan!!! Want die rebellengroepen vechten helemaal niet voor vrijheid van het Syrische volk. Ze hebben banden met al-Qaeda en criminele organisaties en maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Het enige wat we kunnen doen, is gebed voor het Syrische volk. Eén ding is zeker: niemand weet wanneer Assad valt.

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.

                                                                                               Paul Parker

Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de blogger en de genoemde nieuwsbronnen. Zonder toestemming van blogger Paul zijn vermenigvuldiging, eigen gebruik en publicatie in een ander blog of website verboden.

Geen opmerkingen: