zondag 26 januari 2014

Nieuws wetenschap januari 2014. Deel 2


Het nieuws wetenschap verschijnt maandelijks. Soms krijgt deze een vervolg. Alle wetenschappelijke nieuws wordt op dit artikel onderworpen aan de kritische toetsing door de Bijbel. De Bijbel spreekt de wetenschap niet tegen. Wel wijst de Bijbel de evolutietheorie volledig af omdat de evolutieleer gebaseerd is op hypotheses, die door echte wetenschappelijke feiten niet ondersteund worden.

Ruimtesonde Rosetta na 2,5 jaar 'winterslaap' wakker

Na een lang 'winterslaap' van maar liefst 957 dagen ging op 807 miljoen kilometer van de aarde een wekker af. Die moest de Europese ruimtesonde Rosetta uit haar slaapmodus halen. Al haar systemen waren opgestart. Als bewijs stuurde ze een signaal als 'teken van leven' naar de aarde. Het signaal kwam rond 19.15 uur Nederlandse tijd aan bij de vluchtleiding. Bij het zien van het teken barstte een luid gejuich onder de missiebegeleiders uit. Voor de missiebegeleiders was het een nagelbijtende dag geweest. Nu de ruimtesonde Rosetta wakker is, zijn de missiebegeleiders enorm opgelucht. "De wekker is gegaan en ze is niet blijven liggen. Na een spannende dag zijn we verschrikkelijk blij dat ons vaartuig wakker is en weer contact heeft,"verklaarde de Nederlander Fred Jansen, die de missie leidde. (1) 


De ruimtesonde Rosetta van het European Space Agency (ESA) is tien jaar geleden gelanceerd en heeft sinds 8 juni 2011 957 dagen lang in een 'winterslaap' doorgebracht. Alleen de hoofdcomputer en de verwarming werkten nog. Dat moest brandstof en energie besparen. De sonde vloog toen namelijk op ongeveer 1 miljard kilometer van de aarde. Daar is nauwelijks zonlicht en de temperaturen zijn extreem laag. Omdat de Rosetta langzaam weer dichterbij komt, kon ze wakker worden. Dat gebeurde rond 11 uur Nederlandse tijd. Dat moment was bij de bouw van de sonde meer dan 10 jaar geleden al vastgesteld. (1) Nu is de Rossetta op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. In augustus van dit jaar komt de Rosetta daar aan. In november moet ze een lander op het oppervlak zetten. Meevliegen met en landen op een komeet is nog nooit eerder gedaan. De komeet vliegt nu richting de zon. Volgend jaar buigt hij af en vliegt hij weer weg. Als de komeet warmer wordt, stoot hij steeds meer stof en gas af. De Rosetta kan dat meten. Bovendien gaat de lander in het oppervlak boren. (1) Wetenschappers kunnen bepalen waaruit de komeet bestaat. Door de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko te bestuderen hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in het ontstaan van ons zonnestelsel en daarmee de aarde. De aanwezigheid van ijs of sporen van organische stoffen kunnen andere mysteries verduidelijken, zoals hoe er water op aarde is gekomen en hoe leven is begonnen.  


  
 

Om bij de komeet 67P te komen, moest de Rosetta via een enorme omweg vliegen. Bij aankomst heeft de sonde 7 miljard op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer bij Mars. De sonde had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet. De Rosetta kostte ongeveer 1 miljard euro. De sonde is voor vertrek uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.  (1) 

Vreemde 'donut' op Mars

Een mysterieus stukje rots in de vorm van een donut dat plots opdook voor de Opportunity-jeep op Mars, zorgt voor flinke opschudding en roept vele vragen op bij NASA-wetenschappers. Hoe kan een 'donut' op Mars terechtgekomen zijn? De onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie zien zich voor een raadsel gesteld over de herkomst van het 'gesteente.' Het stukje rots wordt momenteel onderzocht door de meetinstrumenten van de Opportunity. Astronomen merkten op uitvergrote foto's dat de 'donut' plots uit het niets verscheen. Twaalf Martiaanse dagen eerder - op Mars wordt een dag een sol genoemd en die duurt 24 uur, 39 minuten en 35 seconden - vertoonden beelden, genomen op exact dezelfde plaats, immers geen gesteente. De Marsjeep staat zo goed als stil en fotografeert al meer dan een maand dezelfde locatie vanwege het slechte weer. (2)



De NASA verspreidde een persbericht om de merkwaardige ontdekking wereldkundig te maken. "De rode planeet blijft ons verrassen,"aldus wetenschapper Steve Squyres. Uit de eerste metingen van de Marsjeep blijkt dat de donut een hoog gehalte aan zwavel en magnesium bevat. Ook is er dubbel zoveel mangaan gemeten dan bij andere gesteenten die de Opportunity ooit onderzocht. "Iets dergelijk hebben we nog nooit op Mars aangetroffen,"verklaarde Squyres. "Binnen het team discussiëren we wat af over wat het kan zijn, maar dat is ook de schoonheid van deze missie." Volgens Squyres zijn er tal van verklaringen mogelijk, maar hij acht twee theorieën plausibel. Het merkwaardige rotsblokje kan door een wiel van de jeep zijn weggestoten en nu ondersteboven liggen of het is een restant van een meteoriet. Verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen. (2)

Bewijs van water op Mars??

Nog meer Marsnieuws. Wetenschappers beweren nieuw bewijs gevonden te hebben dat er miljarden jaren geleden water stroomde op Mars. In de zogeheten Endeavour-krater stond vroeger een laag water. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. De ontdekking staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Science. 'Het bewijs' is gevonden met de verkenner Opportunity. Die rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Sinds 2011 doet het karretje onderzoek bij de krater Endeavour, die rond de evenaar van de rode planeet ligt. De krater ontstond toen een meteoriet volgens evolutionisten "ongeveer 3,7 miljard jaar geleden" insloeg. Na de inslag was het water erg zout en zuur maar ervoor was het vrij neutraal. Dat zou gunstig zijn voor microben, minieme organismen, aldus de evolutionisten. De jongere verkenner Curiosity had op een ander deel van Mars ook al sporen van water ontdekt. (3)


Het water stroomde in de Endeavour-krater...
Water is de bron van het leven op aarde. Dat Mars volgens wetenschappers lang geleden water had, zou betekenen dat er misschien leven mogelijk was. De evolutionisten beweren dat Mars zijn dampkring in de loop van miljarden jaren kwijtgeraakt is. Tegenwoordig is de rode planeet dor, kil, guur en onherbergzaam. Inderdaad heeft Mars een dampkring gehad. Maar de dampkring verdwijnt helemaal niet in de loop van miljarden jaren, zoals de evolutionisten beweren. De dampkring op Mars verdwijnt in versnelde tempo, in zo'n korte tijd. Tegenwoordig is de dampkring erg dun en ijl. Of er ooit water op Mars is geweest, is er nog steeds geen definitief bewijs geleverd. Het verklaart wel dat bij de inslag van een meteoriet is water vrijgekomen. Het water is inderdaad in de meteorieten aanwezig. Dan is de vraag of het water elders in het heelal aanwezig is. Het antwoord vinden we in de Bijbel. In Genesis 1:6-7 lezen we dat God een scheiding heeft gemaakt tussen het water. Buiten het heelal is een laag water aanwezig! De laag water scheidt de hemel van het heelal. Op aarde en ergens in het heelal is het water ook aanwezig. Of Mars vroeger een oceaan van water heeft gehad, kan de vraag niet echt beantwoord worden. Eén ding is zeker: er is geen leven op Mars ooit geweest, zoals de evolutionisten wel veronderstellen. Volgens de Bijbel komt het leven enkel voor op aarde. De wetenschappers moeten de Bijbel serieus nemen en goed bestuderen. De bestudering van het Bijbelboek Genesis kan hen veel inzicht verschaffen in het ontstaan van ons zonnestelsel en het heelal, wat de schepping betreft. Sir Isaac Newton, Leonardo da Vinci en enkele wetenschappers erkennen het bestaan van de Schepper en de betrouwbaarheid van de Bijbel.

Mars in het verleden en het heden
De Opportunity vierde op zaterdag 25 januari zijn 10e verjaardag op Mars. Nog nooit heeft een voertuig het zo lang volgehouden op de planeet. In die tijd heeft de verkenner een afstand van bijna 40 kilometer afgelegd. De verkenner moest sporen van water vinden. Dat lukte al binnen enkele weken: in de bodem rond de landingsplek bleken mineralen te bevatten, die op aarde alleen ontstaan in water. Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. De levensduur van de Opportunity is opmerkelijk. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rekende erop dat het karretje het maar 90 dagen zou volhouden. (3)

Enkele weken voor de Opportunity kwam zijn 'tweelingbroer' Spirit aan op Mars. Die 'stierf' in maart 2010 na een missie van ruim 6 jaar... (3)

'Kwart haaien en roggen wordt bedreigd met uitsterven'

Regelmatig berichten natuurbeschermingsorganisaties en media ons dat steeds meer dieren met uitsterven bedreigd zijn. Het uitsterven van dieren en planten is volledig te wijten aan menselijke hebzucht en onachtzaamheid. Een kwart van de haaien- en roggensoorten wordt bedreigd met uitsterven. Dat concluderen ruim 300 wetenschappers uit 64 landen in een analyse voor de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Het is de eerste keer dat het onderzoek naar deze dieren zich uitstrekte over de hele wereld. De onderzoekers bekeken de situatie van de meer dan 1000 bekende soorten haaien en roggen en de daaraan gerelateerde draakvissen. Deze drie groepen onderscheiden zich van andere vissen doordat zij kraakbeen hebben, terwijl gewone vissen uit been bestaan. (4)


Een hamerhaai zwemt tussen de vissen
De grootste bedreiging voor de kraakbeenvissen is...OVERBEVISSING. Roggen lopen meer risico dan haaien om uit te sterven. De dieren worden vaak binnengehaald als bijvangst maar worden ook steeds vaker gevangen om te gebruiken voor consumptie en te vermalen voor medicijnen. De vangsten worden volgens IUCN niet goed geregistreerd zodat de werkelijke vangst hoger is. De Golf van Thailand en de Middellandse Zee zijn de plekken waar de afname van haaien en roggen het ergst is. (4) Bijvangst is zeer onverantwoordelijk en ondoordacht. Daarom moet er gepleit worden voor een internationale verbod op bijvangst en het opleggen van zwaardere boetes voor vissers die zich schuldig maken aan bijvangst. We kunnen toch niet alles hebben. Helaas kent de menselijke hebzucht geen grenzen. Haaien en roggen zijn beschermde soorten. Ook dolfijnen lopen groot gevaar uit te sterven omdat er volop gejaagd wordt op hen. Lees het volgende bericht onderaan.

Weerzinwekkende slachting dolfijnen in Japan

In Japan werden dolfijnen, waaronder een zeer zeldzame albino, in deze maand januari ingesloten en op 'n weerzinwekkende wijze afgeslacht in de beruchte baai van de Japanse plaats Taiji. (5) Circa 250 dolfijnen vonden de dood. "Bij ons weten is nog nooit zo'n groot aantal dolfijnen  in één keer opgesloten,"zei Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland. "Hele dolfijnenfamilies zijn die baai ingedreven. Dit is heel triest." (6) De dolfijnen waren in de nacht van donderdag 16 januari op vrijdag 17 januari samengedreven en het duurde niet lang voordat de Japanse vissers hen afgeslacht hadden. Ieder jaar drijven vissers dolfijnen samen in de baai bij Taiji. De meeste worden gedood voor het vlees. Sommige dolfijnen worden levend doorverkocht aan bijvoorbeeld dolfinaria. De Amerikaanse nieuwszender CNN schreef dat er geselecteerd werd welke dolfijnen mooi genoeg zijn om verkocht te worden aan dierenparken en aquariums wereldwijd. (6) Vissers herkennen dolfijnen die niet geschikt zijn voor dolfinaria, door een witte streep op de rug van het dier. Sommigen worden inderdaad gedood, anderen worden teruggedreven de zee in. Activisten zeggen dat er soms ook beschermde dolfijnsoorten worden gedood. (6)  De bloederige dolfijnenslacht bij Taiji heeft wereldwijde opschudding veroorzaakt. Jaarlijks doden Japanse vissers in totaal duizenden dolfijnen. (5)


Boven en onder: slachting onder dolfijnen in Japan


De dolfijnenjacht in Taiji stuit al jaren op veel weerstand. Dat er dit jaar juist MÉÉR dolfijnen worden gevangen, betekent volgens Sea Shepherd dat de vissers heel resoluut zijn. "Ze willen dolfijnen blijven gevangen en afslachten,"zei Vons. Een klein deel van de dieren belandt maar in dolfinaria. De rest wordt om het vlees gedood met scherpe messen en pikhouwelen. Dat dolfijnenvlees wordt vervolgens verkocht. Internationaal groeit er kritiek op de wrede dolfijnenjacht. Kazutaka Sangen, de burgemeester van Taiji, wil niets weten van de kritiek van Sea Shepherd. Hij rechtvaardigt de dolfijnvangst. "We hebben vissers in onze gemeenschap en die hebben het recht op vissen. We vinden dat we onze inwoners moeten beschermen tegen kritiek,"zei de burgemeester. Volgens hem 'gebruikte Sea Shepherd de situatie in Taiji uit eigenbelang: aandacht en inkomsten.' Volgens de burgemeester van Taiji verandert de dolfijnvangst de laatste jaren al. "De manier, waarop dolfijnen zijn gevangen, is anders en de jacht is minder wreed,"beweerde hij in antwoord op kritieken. Ieder jaar mag volgens hem een bepaald dolfijnen worden gevangen. De Japanse overheid staat dit jaar toe dat er op 2026 bruinvissen (vissoort die veel op de dolfijn lijkt) en dolfijnen gejaagd mag worden. Maar...volgens Brits-Amerikaans onderzoek is van de uitspraken van de burgemeester van Taiji helemaal niet waar. Uit in het geheim gemaakte videobeelden maken wetenschappers op dat de dolfijnen juist langzamer en met meer pijn sterven dan voorheen. Waar de japanners een dolfijn al 'dood' noemen als hij niet meer ademt en beweegt, ligt dat volgens wetenschappers anders. Dolfijnen kunnen hun adem een kwartier inhouden en raken bij de nieuwe methode verlamd, waardoor ze niet meer kunnen bewegen, schreef diergeneeskundige Andrew Butterworth van de Universiteit van Bristol in april 2013. Een team van Sea Shepherd houdt de weerzinwekkende jachtpraktijken in de gaten. Ook maken teamleden foto's en filmpjes om aan de wereld te tonen wat er in de baai bij Taiji gebeurt. Bekijk de onderstaande videofilmpjes. De filmjes leveren het bewijs van de ongekende wreedheden van de dolfijnvangst en weerleggen de beweringen van de Japanse burgemeester van Taiji.

WEES GEWAARSCHUWD: de beelden zijn zeer schokkend en niet geschikt voor gevoelige kijkers.




Aan de wrede en zinloze slachting van dolfijnen moet er een eind gemaakt worden. Ook moet er een internationale druk op Japan uitgeoefend worden om helemaal te stoppen met de dolfijn- en walvisvangst. Dolfijnen en walvissen zijn tegenwoordig zeer kwetsbaar en worden met uitsterven bedreigd. Hoe kan de mens de mooie en prachtige schepping van God blijven kapotmaken!? Men denkt alleen maar aan geld en bekommert zich niet om het welzijn van dieren. De Bijbel verbiedt de wrede behandeling van dieren. Verder is er nog een opmerking dat dolfijnen helemaal geen vissen zijn, zoals de burgemeester van Taiji wel beweert. De dolfijnen zijn net als walvissen en orka's zoogdieren. Het eten van dolfijnvlees is niet kosjer! 

Na bijna een eeuw nieuwe soort rivierdolfijn ontdekt

Na het trieste nieuws over de walgelijke dolfijnvangst in Japan is er een goed nieuws. Wetenschappers hebben in de rivier de Araguaia in het centrum van Brazilië een nieuwe rivierdolfijn ontdekt. Het is de eerste ontdekking van zo'n dier sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. De wetenschappers die volgens de BBC hun ontdekking bekendmaken in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One, denken dat de soort zich meer van andere Zuid-Amerikaanse rivierdolfijnen losmaakte. In de rivier zwemmen ongeveer 1000 exemplaren van de nieuwe dolfijn met zijn karakteristieke lange bek. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie IUCN zijn er maar vijf soorten rivierdolfijnen bekend, als de nieuwe soort wordt meegeteld. Drie daarvan staan op de Rode Lijst, wat betekent dat het gevaar groot is dat ze uitsterven. Een van de bekendste rivierdolfijnen, de baji, die leefde in de Chinese rivier de Yangtze, is vermoedelijk rond 2006 uitgestorven. (7)

Rivierdolfijnen zijn slechts in de verte verwant met de dolfijnen die in de zee leven. Zij hebben lange bekken waarmee zij in de modderige bodem van rivieren wroeten, op zoek naar voedsel. (7) De ontdekking van de nieuwe dolfijnsoort mag dan een goed nieuws zijn, maar elders in de wereld verdwijnen steeds meer dieren in rap tempo...

Leeuwen ernstig bedreigd in West-Afrika

Het gaat erg slecht met de leeuwen in West-Afrika. Er zijn er nog maar 400 over in de regio. Dat schrijven experts in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One. Een groot probleem is dat de leeuwen steeds meer leefgebied kwijtraken aan de landbouw. De West-Afrikaanse leeuwen zijn genetisch afwijkend van andere leeuwen in Afrika. In 2005 kwamen die dieren naar verluidt nog voor in 21 beschermde gebieden. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de katachtigen nu nog maar in vier van die gebieden leven. (8) 



Minder dan 250 dieren hebben de leeftijd waarop ze zich kunnen voortplanten. Het onderzoek is uitgevoerd door de non-profitorganisatie Panthera in 17 landen, van Senegal tot Nigeria. (8)

Duitsland trekt 20 miljoen uit voor uitstervende tijger

De Duitse regering heeft besloten 20 miljoen euro uit te trekken voor de bescherming van de tijger. Dat heeft directeur Julia Marton-Lefèvre van de internationale dierenbeschermingsorganisatie IUCN op 14 januari 2014 medegedeeld. "Het gebaar van Berlijn betekent veel hoop voor deze niet te vervangen diersoort, die zich nu op het punt van uitsterven bevindt,"zei Marton-Lefèvre, nadat zij het akkoord met de Duitse regering had getekend. Het geld uit Duitsland gaat naar een programma om het aantal tijgers in het wild in Aziatische landen te vergroten en tegelijkertijd de levensomstandigheden te verbeteren van de mensen die in of nabij het leefgebied van tijgers wonen. (9)



De tijger staat op de rode lijst van IUCN. Het aantal dieren in het wild is drastisch teruggelopen en wordt op minder dan 2500 geschat. Ongeveer 100 jaar geleden waren dat er nog 100.000. (9) Het besluit van de Duitse regering is erg hoopvol. Hopelijk wordt de tijger van de ondergang gered. Het is niet de eerste keer dat de Duitse regering geld beschikbaar stelt voor het redden van de tijgersoort. Al eerder heeft de Amerikaanse filmster Leonardo diCaprio ook geld beschikbaar gesteld voor het redden van tijgers. Waarom gaat de Nederlandse regering het voorbeeld niet volgen?

________________________________________________________________________________

1500 jaar oude mozaïekvloer ontdekt bij Moshav Aluma in Israël

Archeologen hebben in Israël de resten blootgelegd van een ongeveer 1500 jaar oude kerk. Ze stuitten bij het dorp Moshav Aluma onder meer op een goed bewaarde mozaïekvloer. Hoofdarcheoloog Daniel Varga zei dat de kerk uit de Byzantijnse tijd zo'n 22 meter lang  en 12 meter breed was. Het gebouw bestond uit een middenschip met twee zijbreuken, die van elkaar waren gescheiden met marmeren pilaren. De onderzoekers troffen ook Griekse inscripties en de namen van Jezus en Maria aan. De archeologen kwamen op het spoor van het godshuis tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe buurt bij Moshav Aluma. De kerk is waarschijnlijk onderdeel geweest van een grotere nederzetting aan de destijds belangrijke weg tussen Ashkelon en Jeruzalem. (10)


  
  

________________________________________________________________________________

 Binnenkort menselijke DNA voor de geboorte manipuleren?

Het klinkt als science fiction, maar dit jaar zou het aanpassen van DNA om 'genetisch gemanipuleerde mensen' te creëeren wel eens heel dichtbij kunnen komen. In juli zal het Britse parlement, het Lagerhuis, namelijk over een nieuwe vorm van in-vitrofertilisatie waarbij DNA van drie 'ouders' betrokken is. Als het parlement het voorstel goedkeurt, zou het tot de eerste wet kunnen leiden waarbij menselijk DNA voor de geboorte aangepast wordt, meldt het magazine New Scientist. De nieuwe IVF-procedure zou "foutief" mitochondriaal DNA (mtDNA) vervangen om destructieve mutaties tegen te gaan. De mitochondriën functioneren als energiecentrale van menselijke cellen en hebben een eigen DNA dat via de moeder doorgegeven wordt. Dit mitochondriaal DNA verschilt van het DNA in de celkern en bevat soms mutaties die tot ernstige problemen zoals blindheid, diabetes, dementie en epilepsie kunnen leiden. Door normaal mtDNA van een donor te combineren met de kern van het eitje van de toekomstige moeder wordt de foetus in theorie 'gered van een risico op mutaties.' De procedure is nog nooit toegepast op mensen, maar onderzoekers hebben mtDNA wel al succesvol vervangen bij apen. Volgens tegenstanders zou het duizenden vrouwen kunnen helpen om zonder angst voor het doorgeven van dergelijke erfelijke aandoeningen zwanger te worden. (11)



In maart vorig jaar rondde de Britse Human Fertilization and Embryology Authority een diepgaande studie af over de veiligheidskwesties van en ethische vraagstukken bij de nieuwe IVF-behandeling. Het parlement werd aangeraden de procedure goed te keuren. Dat zou nu dit jaar rond juli kunnen gebeuren, volgens New Scientist magazine. Als de procedure wordt goedgekeurd, zal het nog enkele maanden duren voor het effectief in een wet gegoten wordt, maar dan kan er ondertussen wel al gezocht worden naar donors. Of het in de rest van Europa ook zo'n vaart zal lopen, valt nog af te wachten en in de Verenigde Staten zou de Food and Drug Administration (FDA) de studie volgende maand grondig bekijken. Er zijn namelijk, naast de voor de hand liggende ethische kwesties, ook problemen die opgelost moeten worden in verband met de zogenaamde derde 'ouder.' Waar leg u immers de grens voor het ouderschap via het percentage van DNA dat doorgegeven wordt? Verder stellen sommige onderzoekers zich vragen bij de compatibiliteit van mtDNA van de donor met dat van de kern en geloven sommigen dat het nog voorbarig is om de techniek op mensen te testen. (11)

Er is nog een zeer ernstig probleem dat veel vragen zal oproepen. De nieuwe IVF-behandeling doet erg denken aan de experimenten van nazi-arts Jozef Mengele. Mengele spoot een speciaal kleurstof in het lichaam van zijn slachtoffer, om te zien of bruine ogen in blauwe ogen veranderd konden worden. Bovendien kan de IVF-procedure ook leiden tot misbruik. Het is ook niet ethisch verantwoord om een derde 'ouder' erbij te betrekken. God schiep man en vrouw die voor elkaar bestemd zijn. Ook heeft God het ouderschap bepaald dat zowel man als vrouw de ouders van kinderen worden. Nog nooit heeft Hij een derde ouderschap ingesteld. Oorspronkelijk waren Adam en Eva, het eerste echtpaar op aarde, perfect geschapen. Maar de zondeval heeft negatieve gevolgen voor de genen, ook zeker voor mitochondriaal DNA, waarbij afwijkende mutaties optreden. Afwijkende mutaties zijn de gevolgen van de zondeval. Een ander gevaar is er ook dat er gestreeft wordt naar het kweken van 'supermensen.' De nazi's droomden ook van een superras. Daarom is genetische manipulatie van DNA moreel niet verantwoord. Het moet verworpen worden, anders zijn de ernstige gevolgen niet meer te overzien. Het kan een nieuwe afwijkende mutatie ontstaan tengevolg van de IVF-behandeling. 

Wolken gezien op mislukte ster

Voor het eerst hebben wetenschappers een soort ster in kaart gebracht. Het gaat om een bruine dwerg, wat in feite een mislukte ster is. De kaart is niet heel duidelijk en bestaat uit lichte en donkere vlekken. "We zien vermoedelijk wolken, ongeveer zoals we op de planeet Jupiter zien,"verklaarde hoofdonderzoeker Ian Crossfield. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en het Max Planck Instituut voor Astronomie hebben de ontdekking woensdag bekendgemaakt. De vondst staat in het belangrijke wetenschapsblad Nature. Volgens Crossfield is de kaart maar een begin. "Binnenkort kunnen we zien hoe wolken ontstaan, zich ontwikkelen en weer verdwijnen. Uiteindelijk kunnen we voorspellen of het helder of bewolkt wordt,"liet hij weten. De wolken staan op Luhman 16B. De temperatuur daar is ongeveer 1100 graden Celsius. De wolken bestaan waarschijnlijk uit druppeltjes gesmolten ijzer en de dampkring is vooral waterstof. (12)


Grafische weergave van Luhman 16B
Luhman 16B is een bruine dwerg. Zulke hemellichamen zijn groter dan planeten en kleiner dan sterren. Luhman 16B weegt ongeveer 40 keer zo veel als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Voor sterren is dat veel te weinig, bij zo'n laag gewicht komt er geen kernreactie op gang. Dat proces geeft sterren energie en licht. Bruine dwergen worden daarom ook wel mislukte sterren genoemd. Omdat bruine dwergen vrijwel geen licht uitstralen, zijn ze heel moeilijk te zien, vandaar hun naam. Luhman 16B staat op maar 6 lichtjaar van de aarde, een kippeneindje voor ruimtebegrippen. Slechts een paar sterren staan nog dichterbij. Toch werd de dwerg pas een paar jaar geleden ontdekt. Wetenschappers hadden vorig jaar voor het eerst wolken gezien op een planeet buiten ons zonnestelsel. Op het ene halfrond van Kepler-7b was het dichtbewolkt, op de andere helft waren opklaringen. (12)

"Verdwijning sneeuw doet ijs Antarctica sneller smelten"

Een groot aantal ijsplaten rond Antarctica dreigt binnen 200 jaar te verdwijnen. Dat komt door het 'oplossen' van de sneeuwlaag die er op ligt. Dat vergroot de kans op het in stukken breken en verdwijnen van de ijsplaten, zo concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Ze combineerden een berekeningsmodel voor het toekomstige klimaat, gebaseerd op CO2-uitstoot, met een sneeuwlaagmodel dat de dikte van de sneeuw op de ijsplaten voorspelt. Wat bleek uit de berekeningsmodel? De dikte van de sneeuwlaag beïnvloedt de overlevingskansen van de ijsplaat. "In sneeuw zitten luchtbelletjes waarin het smeltwater kan herbevriezen. Zolang er sneeuw is, ontstaan er geen meren op de ijsplaten, maar bevriest het smeltwater in de sneeuw. Door de opwarming van de aarde smelt er meer sneeuw, worden de sneeuwlagen dunner en is het lang niet meer zo vanzelfsprekend dat al het smeltwater herbevriest,"zo verklaart onderzoeker en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke tegenover wetenschapssite Scientias.nl. (13)

De Zuidpool
Aanleiding voor het onderzoek was het relatief vaak in stukken breken van ijsplaten rondom Antarctica. Dat gebeurde onder anderen in 1995 en in 2002. Toen vielen stukken ijs van vaak duizenden jaren oud, honderden meters dik en zo groot als een provincie 'zomaar' uiteen. Vorig jaar toonden Utrechtse onderzoekers ook al aan dat de gletsjers op Antarctica sneller gaan stromen door het smelten van drijvende ijsplaten. Twee jaar geleden bleek uit beelden van de CryoSat2-satelliet dat het zee-ijs op de Noordpool sneller smelt dan gedacht. Vergeleken met de zomer van 2011 was er een jaar later maar liefst 900 kubieke kilometer minder ijs, een afname van 50% meer dan was voorspeld door wetenschappers, aldus de Britse krant The Guardian. (13)

IJsberg op Antarctica
Ook toen werd het smelten in verband gebracht met het broeikaseffect. Bij het aanhouden van deze trend zou de Noordelijke IJszee over een aantal jaren helemaal ijsvrij kunnen zijn in de zomer, met verregaande gevolgen voor de natuur. (13) Het probleem is dat de theorie van het broeikaseffect betwist wordt door andere wetenschappers. Wel staat vast dat de uitstoot van CO2 veroorzaakt wordt door het massaal kappen en verbranden van regenwouden. De regenwouden in tropische landen als Brazilië en Indonesië houden CO2 vast. Komt die CO2 vrij, dan heeft dat inderdaad grote gevolgen voor de polen, waardoor de sneeuwlaag oplost en het ijs sneller smelt. Overal in de hele wereld is de natuur de laatste jaren op hol geslagen. Dat wordt veroorzaakt door de mens zelf. 


                                                             Het artikel is nog tot 31 januari bijgewerkt

Om Sions wil zal ik niet zwijgen. God zegene u.


                                                                                                   Paul Parker



Bronnen en referenties:

  (1) Volkskrant: Ruimtesonde Rosetta na ruim 2,5 jaar weer wakker. 20-01-2014
  (2) AD: Vreemde 'donut' op Mars stelt wetenschappers voor raadsel. 20-01-2014
  (3) AD: Nieuw bewijs voor water op Mars. 23-01-2014
  (4) AD: 'kwart haaien en roggen wordt bedreigd met uitsterven. 21-01-2014
  (5) AD: Recordaantal dolfijnen ingesloten in Japanse 'baai des doods'. 18-01-2014
  (6) NOS op 3: Dolfijnenjacht in Taiji, Japan:"meer en wreder." 20-01-2014
  (7) AD: Na bijna een eeuw nieuwe soort rivierdolfijn ontdekt. 23-01-2014
  (8) AD: Leeuwen ernstig bedreigd in West-Afrika. 14-01-2014
  (9) AD: Duitsland trekt 20 miljoen uit voor uitstervende tijger. 14-01-2014
(10) AD: 1500 jaar oude mozaïekvloer ontdekt in Israël. 22-01-2014
(11) AD: Binnenkort menselijk DNA voor de geboorte aanpassen? 28-01-2014
(12) AD: Wolken gezien op mislukte ster. 29-01-2014
(13) AD: 'Verdwijning sneeuw doet ijs Antarctica sneller smelten.' 30-01-2014

Geen opmerkingen: